Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΒΟΛΟΥ


Πολλοί φιλότεχνοι, φίλοι και μαθητές του Παλαιολόγου Θεολόγου, παραβρέθηκαν στην «επίσημη πρώτη» της τιμητικής έκθεσης που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας. Η αναδρομική αυτή έκθεση, που διοργανώθηκε από την ΝΑΜ σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Ιωνίας, σκιαγραφεί την μακρά εικαστική διαδρομή του καταξιωμένου δημιουργού, ο οποίος πρωτοστάτησε στους αγώνες για την ελευθερία και την δημοκρατία. Ο Παλαιολόγος Θεολόγου είναι γνωστός στην κοινωνία του Βόλου για τους πολιτικούς του αγώνες, για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων, αλλά κυρίως για το καλλιτεχνικό του έργο, που έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο του Δήμου Βόλου, στη Νέα Ιωνία, στο Δήμο Ιωλκού και στην Κοινότητα Μακρινίτσας.
Η τωρινή έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά έργων που ξεκινούν από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, συνεχίζοντας στα έργα της εξορίας και στις σειρές «Μαρτυρίες» και «Μνήμες» των αρχών του 70, και στη συνέχεια στα έργα όπου η ζωγραφική του προσανατολίζεται σε μια ιδιαίτερη απόδοση της τοπιογραφίας με τις σειρές «πράσινα τοπία», «τοπία της πόλης», και τα χαρακτηριστικά του «λευκά τοπία». Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με τα έργα της τελευταίας περιόδου, που αναφέρονται στο στίχο του Κ. Καβάφη «…την ομορφιά τόσο πολύ ατένισα που πλήρης είναι αυτής η όρασίς μου…». Για το έργο του έχουν γράψει εγκωμιαστικές κριτικές πολλοί γνωστοί Έλληνες τεχνοκριτικοί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και σε λεξικά. Επίσης έχει παρουσιαστεί η δουλειά του στο κρατικό ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.
Από το 1988 έως σήμερα διδάσκει ζωγραφική στα Εργαστήρια του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου. Το 1995 το Ελληνικό Κράτος του απένειμε ισόβια τιμητική σύνταξη για την εξαιρετική του προσφορά στις εικαστικές τέχνες. Το 2007 ο Δήμος Νέας Ιωνίας διοργάνωσε τιμητική έκθεση με την επιμέλεια της καθηγήτριας της Σορβόννης Βάσιας Καραμπελιά-Καρκαγιάννη και δόθηκε το όνομά του στην «Αίθουσα ζωγραφικής και σχεδίου» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, ως έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης σε ένα αθόρυβο, σεμνό, μα πάνω απ’ όλα χαρισματικό δημιουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου